En weer flikten ze het !!!

Iets meer gespannen dan bij de vorige wedstrijden zat ik gisteravond te wachten tot de wedstrijd zou gaan beginnen. Nee, de billen niet samen geknepen, zo erg was het nou ook weer niet.
Door de opgelopen rode kaarten in de wedstrijd tegen Chelsea konden Daley Blind en Joél Veltman er niet bij zijn tegen Lille OSC in  Stade Pierre Mauroy. Mooie passes vanuit de verdediging over grote afstand  konden we daardoor wel op onze buik schrijven. Helaas.
Ik moet het eerlijk toegeven, thuis won Ajax met de nodige mazzel met 3-0 maar hoe zou het vanavond gaan zonder deze twee jongens ?
Zouden ze  in een uitwedstrijd weer zo schitteren zoals in de vorige uitwedstrijden? Zou Ziyech weer zo’n geweldige trap in zijn voeten hebben en de bal in de hoek krullen? En zou Onana weer van die katachtige reddingen verrichten?
Het was alsof ze er in de studio hetzelfde overdachten als ik want bij de voorbeschouwing zagen we de tovenaar Ziyech  aan het werk en Onana de meest onwaarschijnlijke reddingen verrichten.
Gelukkig zat gisteravond Johan Derksen, de azijnzeiker er niet als analist maar Gijp en Kieft die een goed voorgevoel over de aanstaande wedstrijd hadden. Ze voorspelden een overwinning. Ik dacht ‘ eerst zien en dan geloven’
Ten Hag legde uit waarom hij voor Perr Schuurs en Lisandro Martinez als vervangers had gekozen. Een linkspoot en een rechtspoot. En ze hadden in het begin van het seizoen al samen gespeeld in de verdediging. Als één van de zeventien miljoen voetbalkenners kon ik hem geen ongelijk geven.
Ten Hag kwam ook nog met een Cruijffiaanse uitspraak nadat hij gezegd had dat hij verwachtte dat Lille zou gaan stormen:‘ Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren’  Een waarheid als een koe!

Van een storm kwam het de hele wedstrijd niet want binnen twee minuten was het Ziyech die scoorde. 0-1 . Ik ging er eens goed voorzitten maar geweldig voetbalde Ajax dit keer niet.
Ajax had de wedstrijd gewoon onder controle tot in de dertigste minuut Ajax door het oog van de naald kroop. Na een mislukte vrije trap van Promes volgde een razendsnelle uitbraak van Lille met een bijna niet te missen kans maar de bal ging hoog over.
Ze hadden nog meer geluk in de eerste helft. De Duitse scheidsrechter hield zijn tweede gele kaart voor Mazraoui na een overtreding op zak. In de tweede helft zagen we hem op het veld niet terug. Alvarez nam zijn plaats in.
De tweede helft was nog geen vijf minuten oud toen het weer bijna mis ging. Ook dit keer werd de kans door de Fransen verprutst.
In de tweede helft kwam Ajax  niet toe aan het geweldige spel zoals in vorige uitwedstrijden maar toch viel er af en toe te genieten, zoals in de zestigste minuut. Na een uur voetballen strooide Ziyech weer eens met een prachtige pass op Promes en die rondde hem mooi af. 0-2.
Tien minuten later had Lille de ‘ Anschluss’ treffer kunnen maken maar de kat uit Kameroen, Onana, redde Ajax twee keer op miraculeuze manier.
De Fransen verloren het geloof in een goede afloop en legden zich neer bij weer een nederlaag.
Een  Frans jongetje met Marokaanse roots had nog wel de avond van zijn leven. Hij rende het veld op naar zijn idool, Ziyech.  Ziyech knuffelde hem even. Later hoorde ik dat hij hem zijn shirt had beloofd.
Bijna werd het nog 0-3 na een geniale balletje van Tadic op Promes en Ziyech zijn tweede goal van de avond maakte maar de goal werd afgekeurd vanwege hands.
Na 90 minuten kon Ajax met een goed gevoel het veld afgaan. De jonge Perr Schuurs speelde een ‘per‘fecte wedstrijd.
Nog een wedstrijd thuis tegen Valencia en dan kan Ajax gaan overwinteren in de Champions league. Nee, dat geven ze niet meer uit handen.